TeX op Mac OS X, met teTeX en TeXShop

Gerben Wierda
Nederlands Forensisch Instituut

<gerben_wierda@rna.nl>

Mac OS X is de droom van de unix desktopgebruiker. Aan de onderkant heb je een moderne unix (Mach kernel, BSD interface) die bovendien `open source' is en aan de bovenkant kun je `native' bijvoorbeeld de Microsoft Office suite draaien en `compatibel' zijn met de kantoorwereld. Er komt geen Windows meer aan te pas (noch X, noch Microsoft).

Aangezien Mac OS X een heuse unix is, was het niet zo'n probleem om de teTeX distributie aan de praat te krijgen (hoewel dankzij de Mac OS X port wel een web2c bug boven water kwam die lang aan de aandacht was ontsnapt). Maar dan ben je er nog niet, want hoe krijg je de output op scherm of printer? De GUI-engine van Mac OS X is PDF, in de meest kale aanpak is er dus geen front-end nodig. pdfTeX produceert direct PDF en een PDF-viewer is beschikbaar.

Toch heeft Richard Koch van de University of Oregon een fraaie front-end voor Mac OS X gemaakt, TeXShop genaamd. En omdat er nogal wat oude TeX-code (met bijvoorbeeld EPS afbeeldingen) in omloop is hebben we ook maar een ghostscript distributie meegeleverd en een script om langs diverse routes (met diverse voor- en nadelen) van TeX source naar PDF eindproduct te komen.

In deze sessie worden Mac OS X en TeXShop gedemonstreerd en diverse aspecten van de omgeving behandeld.

Gerben Wierda is werkzaam bij het Ministerie van Justitie in een `pointy haired' functie. Voorheen was hij werkzaam bij de AWT, BSO/Origin, AKZO en de RuG. Hij is mede-oprichter van de NEXTSTEP gebruikersgroep Nederland en vanaf 1991 tot heden NeXT-gebruiker en -porter. Als hobbyist is hij nog altijd betrokken bij NEXTSTEP/OPENSTEP en de laatste tak aan die boom: NEXTSTEP 6 (beter bekend als Mac OS X ;-). Hij is beheerder van een teTeX-distributie voor Mac OS X (ftp://ftp.nluug.nl/pub/comp/macosx/)


Last modified: September 18, 2001
[Go to: Personalia ] [Go to: De desktop in een smartcard] [Go
to: Index]