[NLUUG LOGO]
Buro NLUUG
Postbus 22727
1100 DE  Amsterdam
tel:  020 - 6951203 
fax: 020 - 6950018 
e-mail: info@nluug.nl
Persbericht
27 februari 2000
Inhoud
Grootste Open Source software archief van Nederland door samenwerking SURFnet en NLUUG

"Strategische samenwerking tussen SURFnet en NLUUG verbetert beschikbaarheid van publiek beschikbare Internet archieven voor gebruikers in Nederland."


SURFnet, de Internet provider voor hoger onderwijs en onderzoek, en de Nederlandse vereniging voor Unix professionals NLUUG, hebben besloten hun afzonderlijke FTP servers op te heffen en gezamenlijk een nieuwe FTP server in te richten en te onderhouden. De nieuwe server (die onder de bekende namen "ftp.surfnet.nl" en "ftp.nluug.nl" bereikbaar blijft) heeft een opslagruimte van meer dan 180 GB en kan een zeer groot aantal gelijktijdige downloads verwerken. De geavanceerde Internet infrastructuur van SURFnet en de specialistische UNIX en Internet kennis van de NLUUG experts staan borg voor een vlekkeloze operatie van de gecombineerde server.

Het ARPA File Transfer Protocol FTP is sinds jaar en dag hét standaardmechanisme voor de publieke verspreiding via het Internet van programmatuur en andere bestanden. Teneinde de bandbreedte in het Internet zo goed mogelijk te gebruiken worden populaire bestanden wereldwijd aangeboden door lokale "mirrors", die iedere nacht de meest nieuwe bestanden onderling uitwisselen. De nieuwe gecombineerde SURFnet/NLUUG server maakt de meest populaire archieven van de wereld via een lokale infrastructuur beschikbaar voor Nederlandse Internet gebruikers.

De nieuwe server draait onder de vrij beschikbare Unix variant Linux en is geïnstalleerd door X/OS Experts in Open Systems, uit Amsterdam (http://www.xos.nl).

Over de NLUUG De NLUUG is de vereniging van professionele Unix gebruikers in Nederland. De primaire doelstelling van de NLUUG is om dat professionele gebruik te bevorderen. Neem voor meer informatie over de NLUUG contact op met het NLUUG bureau.