[NLUUG LOGO]
Buro NLUUG
Postbus 22727
1100 DE  Amsterdam
tel:  020 - 6951203 
fax: 020 - 6950018 
e-mail: info@nluug.nl
Persbericht
17 februari 2000
Inhoud
Officiële oprichting
Nederlandse FreeBSD Users Group (NLFUG)

Op zaterdag 4 maart 2000 zal in het Park Plaza Hotel, Westplein 50, Utrecht, de officiële oprichting plaatsvinden van de Nederlandse FreeBSD Users Group (NLFUG). Tot ons groot genoegen zal een van de godfathers van FreeBSD, Jordan K. Hubbard, niet alleen aanwezig zijn, hij is ook een van de sprekers: Jordan gaat in op de toekomst en de laatste ontwikkelingen van FreeBSD. De NLFUG vormt een Special Interest Group binnen de bekende Nederlandse Unix Users Group (NLUUG), de vereniging van de Nederlandse Unix gebruikers.

Het programma komt er als volgt uit te zien:

  • 13:00 Opening, presentatie NLFUG
  • 13:45 Jordan Hubbard (Walnut Creek), "FreeBSD: Now and the future"
  • 15:15 Pauze
  • 15:30 Patrick Oonk (Pine Internet), "Wat doet een ISP met FreeBSD"
  • 16:15 Mark Huizer, "IPv6, een introductie"
Zoals de naam reeds doet vermoeden is de NLFUG opgericht om de belangen en interesses van de Nederlandse FreeBSD gebruikers te behartigen. FreeBSD is, net als Linux, een vrij beschikbare Unix variant.

In tegenstelling tot Linux is FreeBSD echter een doorontwikkeling van de bestaande Unix code. In dit geval de Berkeley Software Distribution (BSD) van de Berkeley Universiteit in Californie. In BSD Unix zijn de netwerk protocollen ontwikkeld die we nu allemaal kennen als "Internet". Met meer dan 20 jaar aan BSD-ontwikkeling achter zich, kan FreeBSD zich nu zonder meer meten met de beste commerciële Unix varianten.

De ondersteunde platformen zijn momenteel de x86 en de Compaq Alpha processoren. FreeBSD kent een uitstekende Linux-compatibility mode zodat het draaien van vrijwel alle (commerciële) Linux pakketten probleemloos mogelijk is.

FreeBSD heeft als commerciële gebruikers een groot aantal bekende namen. Een kleine greep daaruit: Yahoo!, Walnut Creek CDROM.COM (met een 1500 Gb per dag ftp server), mp3.com en Hotmail.com. Inderdaad, ook een Microsoft onderneming gebruikt FreeBSD. Wereldwijd maakt 70% van alle Internet Service Providers gebruik van FreeBSD!

In Nederland zijn o.a. de grootste onafhankelijke Internet provider "Internet Access for Everyone (IAE)" en de zoekmachine Ilse.nl bedrijven die op FreeBSD vertrouwen. Ook diverse ISP's zoals o.a. demon en bART maken gebruik van FreeBSD.
Belangstellenden worden hierbij uitgenodigd om tussen 13:00 uur en 18:00 uur in Utrecht deze bijeenkomst bij te wonen en met zowel het NLFUG bestuur en met Jordan Hubbard kennis te maken en van gedachten te wisselen.


Over de NLUUG De NLUUG is de vereniging van professionele Unix gebruikers in Nederland. De primaire doelstelling van de NLUUG is om dat professionele gebruik te bevorderen. Neem voor meer informatie over de NLUUG contact op met het NLUUG bureau.