NLUUG
Kruislaan 419
1098 VA  Amsterdam
tel: 020 - 6951203 
fax: 020 - 6950018 
e-mail: buro@nluug.nl


Persbericht

6 februari 2002
Inhoud

NLUUG sluit software-archief aan op gigabit-netwerk SURFnet

NLUUG, de Nederlandse Unix Users Group, heeft in samenwerking met SURFnet haar FTP software mirror-archief via een 1 gigabit link aangesloten op het nieuwe, hoogwaardige SURFnet5-netwerk. Door deze aansluiting kan de FTP-server in theorie maximaal 10 terabyte per dag aan data leveren (10000 gigabyte), een vertienvoudiging van de eerder beschikbare bandbreedte.

Het FTP mirror-archief, te vinden via ftp.SURFnet.nl en ftp.nluug.nl, is een van de grootste software-archieven in Nederland. Het archief is een samenwerkingsverband tussen SURFnet en de NLUUG, waarbij SURFnet de hosting van de server verzorgt en de NLUUG het archief beheert. Via het FTP mirror-archief worden bestanden van een aantal veelgebruikte (inter)nationale informatieservers met dagelijkse regelmaat gedupliceerd en beschikbaar gesteld. Internetgebruikers kunnen via dit archief de juiste, beste en meest recente versie van veel gebruikte vrij verspreidbare documenten en open-source software direct en snel downloaden.

Het archief beslaat ruim 50 software-mirrors die in totaal ruim 600 gigabyte groot zijn. Maandelijks wordt gemiddeld zo'n 5 terabyte van de server gedownload, met in het verleden pieken van 1 terabyte per dag bij het net uitkomen van nieuwe software. Voordeel van een FTP mirror-archief is dat veel opgevraagde data 'dichtbij' zijn en onnodige belasting van externe netwerken en servers wordt voorkomen. Zo kunnen gebruikers bestanden snel downloaden.
 

Meer informatie Over NLUUG

NLUUG is de Nederlandse Unix Users Group - de vereniging van professionele UNIX gebruikers. De primaire doelstelling van de NLUUG is kennisuitwisseling tussen de leden en bevordering van professioneel gebruik van UNIX (en Linux). Daartoe organiseert NLUUG onder andere twee maal per jaar een conferentie, is er een e-zine en ondersteunt zij initiatieven die het gebruik van UNIX en Linux bevorderen. Informatie: www.nluug.nl.

Over SURFnet

SURFnet verbindt de netwerken van Nederlandse universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra, academische ziekenhuizen en wetenschappelijke bibliotheken met elkaar en koppelt deze met de rest van het wereldwijde internet. SURFnet maakt daarbij gebruik van een hoogwaardige infrastructuur en geavanceerde technologieën. Het nieuwe SURFnet5-netwerk biedt snelheden van 10 gigabit per seconde. Meer informatie: www.surfnet.nl.