Netwerken op astronomische schaal

Abstract

Het Joint Institute for VLBI in Europe (JIVE) te Dwingeloo beheert de correlator (centrale supercomputer) voor het Europese VLBI Netwerk, dat bestaat uit radio-telescopen in Europa, Rusland, China, Puerto Rico en Afrika. Door gelijktijdig waar te nemen met radio-telescopen die op grote afstanden van elkaar staan, wordt een virtuele radio-telescoop gevormd met de hoogst mogelijke resolutie. Deze techniek heet Very Long Baseline Interferometry (VLBI).

Voor sommige observaties wordt de data over netwerken naar JIVE gestuurd voor real-time verwerking, waarbij de deelnemende radio telescopen vaak meer dan 1Gb/s aan data genereren. Een typische observatie van 12 uur levert al gauw 60TB aan data op.

In deze bijdrage wordt beschreven hoe we dergelijke datastromen over intercontinentale afstanden transporteren. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere Linux-netwerktuning, trunking en de problemen met LACP, lichtpaden, research networks, Bandwidth-on-Demand, routing en switching, multicast, kernel hacks, CWDM en 10Gb/s technologie.

Biografie

Paul Boven werkt nu zo'n 15 jaar met UNIX-systemen, van NetBSD en Solaris tot Linux. Hij heeft gewerkt in een groot callcenter als beheerder van de telefooncentrale en UNIX-systemen, en daarna 7 jaar bij SARA als UNIX-beheerder en consultant. Tegenwoordig is hij werkzaam bij het Joint Institute for VLBI in Europe (JIVE) als specialist in Unix en netwerken, en zorgt hij onder andere voor de verbindingen naar radio-telescopen over de hele wereld. In zijn vrije tijd is hij vooral bezig met het weer bruikbaar maken van de 25m radiotelescoop in Dwingeloo.

Najaar 2011

2024-11-06
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede