Developing websites "the UNIX way" using Python and Flask

Spreker: Jos Vos

Abstract

Database-gestuurde web-frameworks zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Belangrijke spelers op dit gebied zijn bijvoorbeeld Ruby on Rails, CakePHP en Django (Python). De meeste frameworks zijn grote, bijna monolithische omgevingen, die proberen alle problemen zelf op te lossen met een grote hoeveelheid software.

Voor mensen met een UNIX-achtergrond is Python vaak een aantrekkelijke keuze, waarbij dan bijna automatisch Django in beeld komt als keuze voor een framework.

Flask daarentegen kan gezien worden als een micro-framework voor website-ontwikkeling dat niet alles zelf probeert op te lossen. Flask dat kan (en moet) worden gecombineerd met de beste tools die een specifiek deelprobleem oplossen. Dit alles is in lijn met het oplossen van problemen in UNIX-stijl: het combineren van meerdere losse componenten, die elk gespecialiseerd zijn in een specifieke taak.

Flask wordt normaal gesproken gebruikt in combinatie met Werkzeug (WSGI-tools), SQLAlchemy (door velen gezien als de meest krachtige Python ORM) en Jinj2 (een templating-systeem). Met deze combinatie kunnen zo webapplicaties worden gebouwd, die gebruik maken van de een keuze uit de beste Python-software.

Een op Flask gebaseerde verzameling componenten is niet alleen krachtiger, het is ook makkelijker bij de ontwikkeling, omdat de componenten niet met elkaar verweven zijn en ze dus makkelijker te begrijpen, te gebruiken en aan te passen zijn. Het is zo mogelijk om een eenvoudige database-toepassing te schrijven met slechts een kleine hoeveelheid Python code en een paar templates.

In deze lezing wordt getoond hoe eenvoudig het is om te starten met het ontwikkeling van een op Flask gebaseerde webapplicatie en er worden een aantal pro's en con's opgesomd, als vergelijking met de meer gebruikelijke monolithische frameworks.

Biografie

Jos Vos is eigenaar van X/OS Experts in Open Systems BV en hij heeft meer dan 25 jaar ervaring met onderzoek, ontwikkeling en advisering op het gebied van systeemsoftware, internet en security. In zijn professionele leven hebben UNIX en open source software (avant la lettre) centraal gestaan en hij voelt zich bevoorrecht nooit met Windows te hebben gewerkt.

In de Linux-gemeenschap is hij vooral bekend geworden als auteur van ipfwadm en de firewall-code in de 2.0 kernel. Als RPM-gebruiker (sinds 1996) staat hij erom bekend dat hij bijna nooit software installeert zonder er, indien nodig, eerst een RPM-package voor te bouwen.

Najaar 2013

Poster: (PDF)
2024-11-06
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede