In Memoriam Dennis Ritchie

Helaas is Dennis Ritchie verleden week zondag overleden.

Dennis was zeer bescheiden, en daardoor weten velen niet dat nu juist hij -- samen met maar enkele researchers van Bell Laboratories -- UNIX en de programeertaal C (basis voor de meeste andere programeertalen) het licht deed zien. Zie het ACM-artikel uit 1978 waar UNIX wereldkundig gemaakt werd. Het werd uiteindelijk een van de grootste IT-innovaties op het terrein van programeertalen, operating systemen en Open Source. De latere BSD- en Linux-besturingsystemen, maar dus ook MacOS, zijn op UNIX gebaseerd.

Dennis was ook een erg vriendelijk en aimabel persoon. Zo is een herinnering dat we met een aantal mensen stonden te praten, velen van ons gekleed in een T-shirt met het opschrift

   /* You are not expected to understand this. */

het fameuze commentaar op een obscuur stukje code in de UNIX-kernel source (regel 2238 6th Edition). Een voorbijganger gaf commentaar en zijn uitleg van wat hier gebeurde en was het niet geheel eens met de uitleg die Dennis gaf. Dennis was wel de laatste persoon om de dwaling met harde hand terecht te wijzen.

Zijn loginnaam "dmr" was (evenals "ken") een standaard gebruikersnaam die mee kwam op diverse distributies van het UNIX-systeem.

Met veel genoegen denken we terug naar zijn NLUUG-presentaties, de opfrissingen in het conferentiepark en, al achteroverleunend gekleed in een wit, t-shirt met de portretten van oa hem, genietend van het vuurwerk in Oregon (10de jaarsfeest van Usenix).

Dennis is bekroond met de Turing Award in 1983, de National Medal of Technology (VS) en de Japan Prijs in 2011.

Zijn home pagina staat nog on-line. Bezoek de Facebook pagina en voeg je eigen anekdote of memorandum toe.

Jaap Akkerhuis en Teus Hagen.

Nieuws:
2024-05-22
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede