Een kijkje achter de schermen van de programmacommissie

Interview met Ron Lam

Bij het organiseren van een conferentie komt best veel kijken. Met kundige ondersteuning van Debbie Reinders, heeft vooral de programmacommissie een grote invloed op de invulling van de dag. We hebben Ronny Lam, voorzitter van de programmacommissie, gevraagd om zijn ervaringen te delen.


Voor wie jou nog niet kent, wie is Ronny Lam?

RL: Geboren in 1972 ben ik, net als velen, vroeg besmet met het computer­virus. Als klein jongetje waren dat de ZX­spectrum en verschillende types Commodore. In 1995 ben ik pas serieus met Linux in aanraking gekomen.

Via Snow ben ik daarna in 1998 bekend geraakt met de NLUUG, waarna ik vele conferenties bezocht heb. Toen ik een paar jaar geleden Snow heb verlaten is ook de NLUUG even uit het zicht verdwenen.

Maar de NLUUG heeft mij weer snel gevonden toen zij een spreker zocht voor Software Defined Networking. De conferentie daarop zat ik in de programmacommissie en daarna heb ik het stokje overgenomen van Pieter­Paul. Naast de NLUUG ben ik zeer actief bij Scouting Nederland en ben ik zelfstandig ondernemer.

Je ondersteunt nu een paar jaar de NLUUG als voorzitter van de programmacommissie. Wat zijn je werkzaamheden zoal?

RL: Iedere conferentie is weer een strijd tegen de klok. Aan het einde van de vorige conferentie start het met het opnieuw samen stellen van de programmacommissie. Gelukkig zijn er altijd een paar commissieleden die mee schuiven naar de volgende commissie waardoor we enige stabiliteit houden.


Als voorzitter probeer ik ervoor te zorgen om met de commissie een bepaald doel neer te zitten en er met elkaar naar te streven dat doel ook te halen. Moeilijke knopen hak ik door en als er onverhoopt een keer een minder prettige boodschap naar een spreker moet, dan neem ik dat op me.

De commissie wordt ingevuld door een aantal leden. Hoeveel zijn er dit en wat doen zij zoal?

RL: We proberen de commissie altijd een man of 6 groot te maken. De afgelopen jaren hadden we er altijd wel 2 personen bij die ook bestuurslid waren, maar binnen de commissie vooral bezig zijn met het zoeken en binden van sprekers. Daarnaast hebben we iemand die zich richt op PR en hebben we een secretaris, al dan niet in dezelfde persoon. Tenslotte maken we voor het grotere organisatiewerk en de logistiek als reizen en hotels gebruik van een professionele conferentie organisator.

Hoe wordt iemand lid van de programmacommissie? Heb je tips, of verwachtingen, voor nieuwe kandidaten?

RL: Lid worden van de programma commissie is vrij eenvoudig. Schiet mij of een ander commissielid een keertje aan, of stuur een mailtje. Vertel ons vooral wat jij gaat bijdragen aan het programma. Ken je sprekers op een bepaald onderwerp? Heb je goede ideeen waar je je op wilt richten of ben je juist goed in PR? Uiteraard kost meewerken in de programmacommissie tijd. Al met al hoeft het niet meer dan 2 à 3 uurtjes in de week te kosten.

Het vinden van goede sprekers is een veel gehoorde uitdaging voor conferenties. Hoe is dat voor de NLUUG?

RL: Dat is voor de NLUUG niet anders. Zeker als je iedere conferentie weer van scratch af aan moet beginnen. Maar door wat meer stabiliteit in de programmacommissie hebben is het ook makkelijker geworden om sprekers te vinden. Niet ieder spreker kan op een bepaalde datum, zo iemand vragen we gelijk voor de volgende conferentie. Op die manier hebben we deze keer vier tracks staan en de volgende conferentie alweer voor een deel gevuld.

Wat zijn de grootste uitdagingen die je tegenkomt bij het opstellen van het programma?

RL: De grootste uitdaging is om op tijd een gebalanceerd en kwalitatief goed programma te ontwikkelen. Daar hoort ook een goede verhouding tussen binnen­ en buitenlandse sprekers bij. En bij de buitenlandse sprekers hoort weer de uitdaging om ze op een betaalbare manier naar ons land te krijgen. Tenslotte hechten we waarde aan een goede keynote, ook dat is altijd weer een uitdaging die we, soms op de valreep, altijd weer oplossen.

Wat maakt voor jou dat een conferentie goed geslaagd is?

RL: Een conferentie is voor mij geslaagd als het voor de bezoekers geslaagd is. Als het programma staat, alle sprekers er weer op tijd zijn, de techniek zijn werk gedaan heeft en bezoekers achteraf naar mij toe komen om te zeggen dat ze heel veel interessante praatjes gehoord hebben.

Volgende maand is er weer een conferentie. Kun je ons al iets vertellen over het programma?

RL: Deze keer starten we met een top­keynote van niemand minder dan Jon “maddog” Hall. Verder hebben we veel praatjes over storage, scalable datacenter, networking en security, en kun je twee workshops volgen. Het programma is zeer uitgebreid met deze keer zelfs een vierde track.

Bedankt voor je tijd Ronny. Tot ziens op 26 mei 2016 in Bunnik!

Over de NLUUG: De NLUUG verenigt (professionele) gebruikers van Open Systemen en Open Standaarden in Nederland; een gemeenschap van systeembeheerders, programmeurs en netwerkspecialisten. Het doel van de NLUUG is de verspreiding van de toepassing en kennis over "Open" en UNIX/Linux.
Nieuws:
2024-05-22
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede