Webinar: Pim van Stam: NaWas in beheerdersperspectief - hoe beheer je een DDoS scrubbing center?

NaWas is de Nationale Wasstraat van Stichting NBIP. Internet aanbieders in Nederland en Europa kunnen hiervan gebruik maken om DDoS aanvallen te bestrijden. In deze lezing kijken we vooral naar de beheerkant van de wasstraat.

Monitoring en alerting zijn essentieel. Anticiperen en reageren op DDoS aanvallen zijn de basis van de dienstverlening. Daarvoor wordt een heel palet aan tooling gebruikt die voor een groot deel gebaseerd zijn op Unix systemen. Denk hierbij aan tools als ElasticSearch, Grafana, Prometheus, RabbitMQ en onderliggend aan Linux en Docker cq. Kubernetes.

Vanuit de messaging op de message bus kijken we naar het proces van detectie van een aanval, de mitigatie ervan en de uiteindelijke rapportage en alles wat erbij komt kijken om dat mogelijk te maken.

Over de spreker

Pim van Stam is de CTO van SvSnet. Dit is de partij die de technische en operationele ondersteuning levert aan de NBIP voor uitvoering van de diensten en ondersteuning aan haar deelnemers.

Pim heeft HTW Elektrotechniek gedaan en is een ICT’er in hart en nieren. Sinds 1990 bezig met netwerken en ICT systemen. Vrijwel vanaf het begin het beheer gevoerd van UNIX systemen in alle smaken en vormen, zoals (Free)BSD en Linux. Hij houdt zich bezig met netwerken van het begin van de oorsprong, zoals ethernet, X25, Frame Relay en huidige glasvezelnetwerken.

De laatste jaren houdt hij zich met name bezig met het aansturen van het team en uitvoering van vernieuwingsprojecten in de techniek, organisatie en opzetten van nieuwe diensten.

Agenda

  • 19:30 Deur open
  • 20:30 Opening van de avond door Koen de Jonge
  • 20:35 Presentatie Pim van Stam
  • 21:20 Mogelijkheid tot vragen
  • 22:00 Sluiting avond
 
 
 
2024-05-22
Vereniging NLUUG
info@nluug.nl
           postbus 8189
6710 AD Ede